Knjige koje definitivno treba sada da pročitate!

Knjige koje definitivno treba sada da pročitate!

Trenutno se nalazimo u veoma delikatno i nezgodnoj situaciji okruženi novom vrstom virusa koja seje strah širom sveta. U potupnosti vas razumemo ako osećate nelagodu, teskobu ili čak blaže naznake depresije. Sve je to potpuno normalno u ovakvim vanrednim situacijama. Pogotovo od kako je i kretanje dodatno ograničeno, pored kontakta sa drugim ljudima. Zato smo odlučili da vam ponudimo najbolji način da makar privremeno pobegnete od ovog opšteg ludila. I to uz sjajnu knjigu! U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od klasika svetske književnosti koje jednostavno morate da pročitate. A s obzirom na višak slobodnog vremena usled vanrednog stanja, više nemate razlog da se vadite i izbegavate čitanje. Verujte nam na reč da će vam dobra knjiga izuzetno pomoći da se i psihički izborite sa celom situacijom.

Knjige imaju izuzetnu moć da vam produže životni vek, smanje nivo stresa i povećaju inteligenciju. Čak i da vam pomognu da imate lepšu i zdraviju kosu. Ovo poslednje nemojte proveravati, već nam možete slobodno verovati na reč! Bez obzira na različite hvalospevne tvrdnje o čitanju, jedno je sigurno: izgubiti sebe u sjajnom romanu jedna je od najvećih i najpouzdanijih radosti u životu. One istovremeno govore srcu i umu. Uče vas o istoriji našeg sveta, mogućnostima naše budućnosti i tkivu naše duše. Odakle samo početi!?

Gordost i predrasude

Opšte je priznata činjenica da svaka lista sjajnih knjiga mora sadržati Gordost i predrasude. Nemojte da vas zavaraju poklopci i kuglice: ispod slatke površine je otvorena izložba bračnog tržišta u džordžijanskoj Engleskoj! Za svaku srećnu Elizabetu, koja ukroti bahatog, zgodnog gospodina Darsija i nauči da poznaje sebe u tom procesu, tu je Šarlota, osuđena na život sa lakrdijašem zbog želje da ima partnera lepog lica.

Čarli i fabrika čokolade

Harri Potter je možda popularniji, ali Villi Vonka je totalno čudniji. Od ogromnog siromaštva koje su doživeli Čarli Baket i njegova porodica, do razmažene, pohlepne, bezobrazne dece koja se pridruže Čarliju na njegovom putovanju u fantastičnu čarobnu fabriku slatkog Villija Vonke, nema ništa veštački zaslađeno u upečatljivim fantazijama Roalda Dala.

1984

Ultimativno delo distopijske fikcije, knjiga 1984 bila je toliko ispred vremena da je postala kliše. Ali zaboravite na Velikog Brata ili na sitnu travestiju Sobe 101: original nije izgubio ništa od svoje izuzetne sile. Orvel se interesovao za mehaniku totalitarizma, zamišljajući društvo koje je paranoičnim nadzorom Sovjeta odvelo do zastrašujućih zaključaka. Naš junak, Vinston, pokušava se odupreti sivom svetu u kojem ekran posmatra svaki vaš potez, ali hrabrost je na kraju uzaludna kada vam se država uvuče u um.

Velika očekivanja

Iako je Dikens predstavljao društvenu svest viktorijanskog doba, nemojte to da vas odbije. Velika očekivanja je vrtoglava priča o siročetu Pipu, ljupkoj Esteli i ozlojeđenoj gospođici Havišam. Prvo napisano u serijskom obliku, jedva imate vremena da se oporavite od jedne zavrzlame, pre nego što počne sledeća, a sve ispričano u Dikensovoj raskošnoj, šaljivoj i srdačnoj prozi.

Knjige nam oplemenjuju dušu

Ovaj spisak je definitivno i suviše kratak kada se radi o knjigama koje je potrebno pročitati. Ali nije nam bila poenta da vas pretrpamo i na taj način odbijemo. Naprotiv, naša ideja je tek da vam malo zagolicamo maštu i navedemo na pravi put. Na vama je da dodatno istražite i izvučete najviše iz trenutne situacije!