Kako izdati knjigu

Mladi autori koji tek ulaze u spisateljske vode postavljaju sebi sledeće pitanje: “Kako izdati knjigu? A razloga ima dosta. Jedan od njih je i to što autor nije poznat, a taj problem stvara veliku poteškoću pri pronalaženju adekvatnog izdavača.

Izdavači se poprilično drže sigurnih autora kako bi osigurali uložen novac u njihovo delo koje treba da objave. Sa druge strane ako samostalni autor ima novčane mogućnosti ovaj deo svakako neće stvarati veće poteškoće prilikom izadavanju knjige.

Ugovor o izdavanju knjige zavisi prvenstveno od predviđenog tiraža i od cene koja se može postići sa izdanjem.
Svakako, bitna stavka jeste o kojoj tematici se radi, jer od teme dela zavisi izbor izdavača, a samim tim procena tiraža, cena…

Prosečan tiraž knjige? A honorar…?

  • Prosečan tiraž je 500 knjiga.
  • Prosečna cena knjige u prodavnicama je 400 dinara.
  • Prosečno vreme da se tiraž proda je 2 godine.

Sledi, kalkulacija:
500 x 400 = 200.000 din (oko 1,700 EUR)
Štampanje knjige je oko 150 din, a izdavač obično daje 30% marže prodavcima (120 din) – što se da više, trgovci bolje prodaju knjigu, a ako se na računa PDV, ostaje 130 din za izdavača i autora.
Ako autor želi 1.000 EUR, znači da po ovoj kalkulaciji mora dobiti oko 166 din po primerku. Cena izdavanja knjige je 150 din, i ako izdavač uzima isto 166 din, izlazna cena knjige, bez marže je 482 din, ako se doda npr: 30% marže, oko 145 din, dobija se cena knjige od 627 din.
Možemo se zajedno složiti da se isplati izdavati jedino ako je u planu da se objavi veći broj knjiga.
Ključno je koliko primeraka knjige vi možete da prodate, a procena veoma zavisi od oblasti, ako se izdavač razume u oblast, prilično će vam tačno reći koliko možete izdati i za koje vreme ćete ih prodati.

Postavljate pitanje kako izdati knjigu u tom slučaju?

Nova vremena ponudila su pravo rešenje samostalnim autorima koji nisu uspeli da nađu izdavača koji bi im objavio štampanu knjigu, a to rešenje je – eknjige!

Digitalno izdavanje knjiga predstavlja oblast online izdavaštva koje se odnosi na publikaciju elektronskih knjiga, magazina, članaka kao i razvoj digitalnih biblioteka i kataloga. Istraživanja ukazuju da je polovina cirkulacije svih magazina i novina putem digitalne distribucije do kraja 2015. godine bila polovina svih čitanja u SAD-u i obavljena bez papira.

Što ukazuje da bi izdavači trebalo dobro da razmisle o novoj mogućnosti ponude svojih knjiga.

Prednosti koje nudi e-knjiga su zasta velike, jedino što je potrebno jeste da autor ima rukopis u Word formatu.

Prednosti koje vam nudi e-knjiga su:

  • Disribuciju na globalnom nivou. Vaše knjige će biti dostupne čitaocima širom sveta kroz najveće onlajn knjižare poput Apple, Google Play i Amazon. Laka dostupnost omogućava osvajanje novih tržišta, uključujući tržište srpske dijaspore.
  • Puna kontrola nad prodajom.
  • DRM ili zaštita autorskih prava.

Objavljivanje e-knjige, osim online zarade pruža vam neograničene mogućnosti u proširenju dosega vašeg poslovanja ili vaših ideja. Sa kvalitetnom e-knjigom, vaše reči mogu dovesti do akcije, priče i ideja koje će izgraditi poverenje i prisne odnose sa vašom publikom.

Mi vam možemo izdati e-knjigu za samo 149 EUR!

Milioni ljudi širom sveta ce moći da kupe vašu knjigu preko najvećih onlajn marketa.

LEGALNOST

Upoznajte se sa odredbama Ugovora kojim se garantuje sigurnost vašeg dela i vašeg profita.

Ugovor u celosti možete pogledati OVDE.

IZRADA DIGITALNE KNJIGE

Naša tehnička služba kreira e-knjigu u formatima koje zahtevaju određeni digitalni marketi i nakon konverzije obavlja neophodnu kontrolu kvaliteta, a potom je plasira je na svetsko online tržište knjiga.

 DISTRIBUCIJA I PRODAJA

Vaše e-knjige će biti prodavane punem najvećih digitalnih marketa na globalnom tržištu, a čitaoci će naslove preuzimati na svojim mobilnim uređajima (e-čitači, tableti, mobilni telefoni), brzo i potpuno sigurno.

Kako izdati e-knjigu

Ceo postupak registracije traje 1 minut, a upload podataka za knjigu 5 minuta. Sve što je potrebno kako biste objavili e-knjigu, jeste:
Vaša knjiga otkucana u sledećem formatu: .doc, .docx, .rtf, .txt, .html, .gxd, .indd ili .pages fajl, podaci o vama i vašem delu.

Nakon objavljivanja pratite tempo prodaje i priliv novca na vaš račun u banci i sarađujte sa nama u promovisanju vaših digitalnih knjiga. Pogledajte sve pakete usluga formiranih prema vašim potrebama: