Česta pitanja

Ko je firma New Look Entertainment?

NLE vam omogućava da plasirate knjige u digitalnom formatu u ceo svet. DigitalneKnjige.com, kao deo novog online servisa u okviru kompanije New Look Entertainment, počele su novu eru u izdavačkoj delatnosti i okrenule se čitaocima posvećenim novim tehnologijama i aktivnoj primeni mobilnih aplikacija – kakva je i naša eKnjižara.

Šta je eKnjižara?

eKnjižara je mobilna aplikacija koju možete besplatno downloadovati na Apple Storu i Google Playu. Reč je o katalogu digitalnih knjiga, pa u eKnižari možete pronaći sva naša izdanja e-knjiga iz bivše Jugoslavije.

Kako funkcioniše?

A.     Registrujete se na nasem portalu http://login.m1.rs , popunite podatke od vaše knjige i mi vam u roku od 3 nedelje objavimo knjigu u celom svetu. Vašu knjigu moze skinuti bilo ko ko ima mobilni i tablet uređaj.

B.     Prodajte vašu knjigu u celom svetu

Digitalna knjiga može da se čita u celom svetu na razim uređajima – iPad, iPhone, Android… Za nekolko nedelja vaša knjiga će biti dostupna milionima čitalaca na najpoznatijim marketima kao što su iBookstore, Google play i Amazon. Imate direktan pristup prodaji vaših knjiga. Nema doštampavanja. Apsolutna kontrola!

C.    Posle objavljivanja vaše je samo da čekate novac na svom računu

Da li mi je za objavljivanje potreban ISBN broj?

Ukoliko imate ISBN broj za štampano izdanje knjige, novi nije potreban.

Kakav ugovor sklapamo?

Ugovor možete pogledati OVDE

Kako se vrši isplata?

Isplata se vrši na kraju obračunskog meseca na vaš tekući ili žiro račun. Minimalan iznos za isplatu je 150 dolara, ovo znaci da se novac isplacuje tek kada se ostvari zarada od prodaje knjiga u iznosu od 150 dolara.

Koje formate mogu da vam dostavim?

Formati sa kojima radimo su:
Word (.doc, .docx)

Po kojoj ceni se knjige mogu prodavati?

Cenu knjiga samo formirate.

Ko vrši konverziju?

Pretvaranje u odgovarajuće formate za e-izdanja obavlja naša tehnička služba. Vaše je samo da nam dostavite tekst.

Kako se obavlja kupovina?

Kupci pri kupovini uređaja registruju svoju bankovsku karticu u sistemu. Nakon toga se kupovina obavlja pritiskom na tipku i unošenjem sopstvenog koda. Celokupan postupak plaćanja se odvija preko Apple-ovog, Google-ovog ili Amazonovog sistema, o čemu dnevno dobijamo tačan obračun.

Kako se vrši obračunavanje?

New Look Entertainment svakodnevno objavljuje podatke prodaje za prethodni dan. Za to smo osigurali jednu izdavačku platformu, zaštićenu lozinkom.

U kom formatu se nalaze knjige

Sve knjige su zaštićene i nije moguće kopirati i slati knjigu drugim korisnicima ili na druge uređaje.

Ko može da se registruje i objavi knjigu?

Svi autori mogu da obajve knjigu.

Šta mi je potrebno da objavim knjigu?

Potrebna vam je knjiga u Word-u.

Kako da objavim i prodajem svoju knjigu?

Potrebno je samo da se registrujete kod nas i ostavite podatke o vašoj knjizi, sve ostalo radi naš tim i objavljuje vašu knjigu u celom svetu.

Gde će moja knjiga biti objavljenja/prodavana?

Vaša knjiga će biti objavljena i prodavana u više od 170 zemanja preko Apple-a, Google-a i Amazona.

Šta staviti u polje ”opis knjige”, gde se i kako to prezentuje?

Opis knjige je tekst koji kupac može da pročita o knjizi, znači kratak siže knjige do 3000 karaktera.

Šta staviti u polje ”ključne reči”?

Ključne reči su reči koje klijent kuca prilikom pretrage knjiga na marketima. Na primer, ako je vaša knjiga ljubavna onda u ključne reči stavljate: ljubavna knjiga, roman, romansa, zaljubljeni par… do 10 ljučnih reči.

Da li Vam i knjigu i koricu knjige šaljem preko opcije browse?

Da.

Da li treba da Vam skeniranu uplatnicu pustim na e-mail?

Ne treba, sistem će sam obavestiti i vas i nas.

Kada prođe period Vašeg reklamiranja da li se te usluge mogu obnoviti, koliko traju i koliko koštaju?

Usluge se mogu obnoviti, traju u zavisnosti od paketa od 15 dana do 2 meseca, koštaju kao novi paket.

Kako bih ja mogao dalje da se reklamiram? Da li postoje nekakvi forumi, udruženje čitalaca i sl.? Kako npr. doći do Vaših članova? Kako naći ljude koji čitaju e-knjige ili koji čitaju datu oblast o kojoj knjiga govori?

Vi možete sami da se reklamirate putem interneta, Facebook-a, Instagrama… Vaše veb stranice, raznih foruma… Postoje razni forumi na temu knjiga koji imaju podsekciju digitalneknjige. Na našem sajtu imate blog sa pomoćnim objašnjenjima kako da se reklamirate.
http://www.digitalneknjige.com/blog/

Kako se reklamirati u inostranstvu ako bih knjigu izdao i na engleskom jeziku? Koje su moje mogućnosti u tom pogledu?

Vaša knjiga i na našem jeziku se prodaje u inostranstvu našim ljudima u dijaspori, ako prevedete na engleski samo proširujete vašu čitalacku publiku.

U kom formatu da Vam pošaljem koricu knjige?

Kada se registujete na našem portalu videćete sva uputstva za fajlove, ali koricu šaljete u .jpg ili .png formatu dimenzija minimum 1400 x 2000 px.

Šta je baner u aplikaciji eKnjižara?

Baner u okviru aplikacije eKnjižara predstavlja reklamu npr. Vaše knjige koja se nalazi u dnu same aplikacije i vide je korisnici iste.

Šta je push notification?

Push notification je informacija koju šaljemo u vidu poruke svim korisnicima aplikacije eKnjižara. Na taj način obaveštavamo korisnike aplikacije o novim knjigama. Ovu informaciju dobije oko 300.000 ljudi na svoje mobilne uređaje.

Da li radite prevođenje tekstova na druge jezike?

Ne.

Koji font se koristi, koliko strana ima digitalna knjiga i kako izgleda digitalna knjiga?

Font, veličina fonta i stranice za elektronsku knjigu su relativne.

Čitalac sam ima opciju da izabere koji font želi od ponuđenih:
-Athelas,
-Charter,
-Georgia,
-Iowan,
-Palatino,
-Seravek,
-Times New Roman.

kao i veličinu od najmanje do najveće, pa je samim tim broj stranica promenljiv.

Heder i futer ne postoje, tj. postoji standardni heder aplikacije kojom se čita eknjiga.

Svaka slika (bez obzira na veličinu fonta) će se naći na pravom mestu (tekst koji ide ispod slike će uvek biti ispod).

Da li se isplata vrši u dinarima na dinarski račun?

Da.

Ukoliko promenim telefon ili tablet, da li moram ponovo da preuzimam e-knjige?

Ne. Sve e-knjige koje ste preuzeli su vezane za vaš Google Play ili Apple nalog.

Da li mogu da objavim knjigu pod pseudonimom?

Da. Digitalne Knjige će o pseudonimu voditi računa kao o poslovnoj tajni.

Kakva je procedura za izdavanje e-knjige?

1. Registrujete se na našem sajtu
2. Unesete sve podatke od knjige, uplodujete korice
3. Kada završite to pojaviće vam se primer uplatnice
4. Uplatite novac
5. Sistem vas obaveštava da je novac uplaćen
6. Prvi korak je uredničko čitanje, ako je potrebno obaveštavamo vas da li je potrebna korektura
7. Ako odobrite korekturu, uplaćujete dodatno za nju oko 60 eur
8. Rok za objavu eknjige je 3 nedelje, a po ugovoru najkasniji rok je 4 meseca za objavu, što se retko dešava, a jedino u slučaju za dela koja imaju veći broj: tabela, ilustracija i grafikona
9. Kada eknjiga postane live na marketima, mi vas obaveštavamo mailom i dostavljamo vam linkove i šifru za praćenje prodaje/mesečnog izveštaja

Da li je u cenu izdavanja od 149e uključen i neki vid marketinga, ili on dolazi samo kao dodatna opcija iz menija Usluge za 49 ili 99e?

U cenu osnovnog izdavačkog paketa od 149 eur ulazi opcija da se nađete u našoj aplikacija za iPhone i Android koja se zove eKnjizara. Time ste automatski suzili grupu koja čita naše knjige u zemlji i inostranstvu, bez toga biste bili samo još jedna u moru knjiga. Trenutno je ovu aplikaciju instaliralo preko 300.000 ljudi.

Nevezano od vas, marketing mogu da radim i sam?

Naravno, imate potpunu slobodu da sami vodite marketing za vaše delo. Mi čak i preporucujemo da sami radite marketing

U članu 5 ugovora stoji da ne smem knjigu stavljati u promet u vidu elektronskog zapisa. Da li to znači da je mogu štampati, ako štampanje negde dogovorim, i tako je izdati u neelektronskoj formi?

Tako je, štampana knjiga nema veze sa elektronskom. Mi vam takođe nudimo i mogućnost štampanja manjeg tiraža knjiga.

Video sam napomenu u dnu menija lektura i korektura. Sve stilske i pravopisne greške su ispravljene, tako da mi usluge korekture ne bi bile potrebne. Da li to znači da se moja knjiga automatski ne bi nalazila u okviru vaše aplikacije eKnjižara, ili se ne bi nalazila samo u slučaju da u njoj ima stilskih i pravopisnih grešaka?

U pravu ste, vi svakako u okviru izdavačkog paketa od 149 evra dobijate uredničko čitanje, a ukoliko mi procenimo da je potrebno uraditi korekturu, ona uglavnom kod nas košta oko 60 evra. Vi naravno ne morate da se odlučite za uslugu korekture, ali onda knjigu izdajemo pod vašim imenom kao izdavačem (vi se svejedno upisujete kao autor) i ne ulazite u eKnjizaru, jer moramo da štitimo ime naše izdavačke kuće. Ono sto je važno, ako samostalno izdate knjigu, nemate prava na kasnijie marketing pakete. Druga opcija je da vi pronađete lektora. Naravno, postoji i mogućnost da korektura uopšte nije ni potrebna i tada se sve normalno odvija.

Što se tiče slike za naslovnu stranu, da li vam treba poslati samo sliku, ili na nju treba staviti i naslov dela i ime autora? Ili to stavljate vi?

Vi nam dostavljate kompletnu koricu sa imenom i nazivom. Ukoliko hoćete, mi to možemo uraditi za vas za dodatnih 49 evra koliko iznosi osnovni paket izrade korica.

Na koje markete se knjiga prodaje?

Knjiga se prodaje isključivo preko Google play i iBooks stora. Ako je knjiga na engleskom jeziku moze da ide i na Amazon.

Zašto prodavati knjigu preko marketa?

Iako ste vi vlasnik elektronskog izdanja mnogo bolja opcija je prodavati knjigu preko online marketa nego preko sajta jer su sve naše kljige zaštićene i ne mogu da se kopiraju, ali ako budete prodavali preko sajta, postoji velika mogućnost da dođe do piraterije.

Pre svega, interesuje me da li izdajete stručnu literaturu, s obzirom da je knjiga koju želim da objavim u stvari moj master rad. Takođe, s obzirom da mi je potreban recenzent, da li vam treba nekakva potvrda s njegove strane da je knjiga prošla stručnu recenziju?

Izdajemo stručnu literaturu. Nije nam potrebna potvrda recenzenta ali je uvek dobro da se i to nađe u izdanju.

Da li će vaša izdavačka kuća posedovati autorska prava na moju knjigu ili sva prava ja zadržavam? U skladu s tim, zanima me takođe da li se potpisuje ikakav ugovor?

Ne zadržavamo nikakava autorska prava ali nemate prava da objavljujete elektronsku knjigu dokle god smo je mi objavili. Ukoliko želite da raskinete ugovor, to možete učiniti u svakom momentu. Ugovor se potpisuje elektronski i možete ga pogledati na ovom linku OVDE

Koliki novac od prodaje knjige dobijam?

Vi dobijate 50%, 30% uzima Apple i Google, dok mi uzimamo 20%.

Da li novac od prodaje knjiga dobijam kao devizne uplate?

Ne, od prodaje knjiga ne primate devizne uplate već uplate u dinarima na dinarski račun po srednjem kursu Narodne banke na taj dan.

Da li jedna stranica u word odgovara stranici u knjizi prilikom obrade odnosno preloma?

Prelom odnosno obrada se ne radi kao klasičan prelom, već se prelom automatski pravi odnosno prilagođava se različitim uređajima na kojima se knjiga može čitati. Isto tako svaki korisnik iliti čitalac ima mogućnost menjanja veličine fonta prema svojim željama i potrebama.

Da li vam ja mogu poslati knjigu da proverite treba li joj korektura, pre nego platim njeno izdavanje?

Što se tiče kolekture, mi vam dajemo mišljenje u sklopu uredničkog čitanja, a vi ne morate da je uradite ali onda se knjiga objavljuje pod vašim imenom kao izdavačem, a ne pod imenom naše izdavačke kuće i nemate pravo na marketing sa naše strane i još dosta drugih benefita.

Koje benefite gubim ako knjigu objavim pod svojim imenom, a ne pod imenom izdavačke kuće?

Knjiga ne ulazi u našu aplikaciju eKnjizara koju je do sada skinulo preko 500.000 ljudi i gubite pravo na naše marketing pakete.

U kojem formatu se objavlja knjiga i na kojim uređajima je mogu čitati?

Digitalna knjiga se objavljuje u formatima .epub i .apk i može se čitati na e-čitačima, odnosno e-riderima, tabletima i mobilnim telefonima, ne može se čitati na računaru ili laptopu.

Hoće li moja knjiga imati zasebnu stranicu na marketu?

Da. Ona se takođe nalazi i može kupiti na našem marketu Eknjizara.

U kojim zemljama je moja knjiga dostupna nakon objavljivanja?

Spisak zemalja možete pogledati na sledećim linkovima:

Google Play – https://support.google.com/googleplay/answer/143779

 

Kako mogu iskoristiti promo kodove na Apple uređajima?

Detaljno uputstvo kako iskoristiti promo kod na Apple uređajima možete pronaći na sledećem linku – https://oldmatemedia.com/how-do-i-use-an-apple-books-promo-code-to-get-my-free-book/

 

Koliko kodova dobijam nakon objavjlivanja knjige?

Dobijate maksimalno 30 kodova. Naša preporuka je da ne tražite sve odmah već u nekoliko navrata koliko vam svaki put bude trebalo zbog vremenskog ograničenja trajanja promo koda.

 

Koliko traje promo kod?

Promo kod traje tri nedelje.